terug naar nwz.nl
Menu

Radiotherapie (bestraling) algemeen

Radiotherapie is een behandeling van kanker door middel van straling. U wordt op locatie Alkmaar behandeld. Het doel van de behandeling is om kankercellen te doden terwijl gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. De straling beschadigt het erfelijk materiaal (DNA). De kankercel verliest daardoor het vermogen om te delen en gaat dood. De benodigde dosis straling wordt meestal in kleine hoeveelheden verdeeld. Zo krijgt het gezonde weefsel tussendoor kans om zich te herstellen. We passen radiotherapie toe om te genezen, om klachten te verlichten of om het ziekteproces tot stilstand te brengen.

De harde röntgenstraling die wordt gebruikt, is niet te zien, te ruiken of te voelen. Na uitwendige bestraling blijft er geen straling achter in het lichaam. U wordt dus niet radioactief.

Gesprek radiotherapeut
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog over de behandeling, de voorbereidingen en de bijwerkingen. Zo nodig krijgt u in een persoonlijk gesprek met de voorlichter aanvullende informatie.

Fixatie- of loodmasker
Afhankelijk van de plaats van bestraling wordt er soms eerst een fixatie- of loodmasker gemaakt met als doel fixatie of bescherming.

CT scan als voorbereiding bij radiotherapie
Met de CT scan op de afdeling radiotherapie maken we opnames van het te bestralen gebied. De radiotherapeut gebruikt deze foto’s om een bestralingsplan te maken. Daarom krijgt u geen uitslag van deze scan. Tijdens de CT scan ligt u in dezelfde houding als waarin u wordt bestraald. 

De radiotherapeutisch laborant brengt markeringen aan op de huid of masker. Dit kunnen inktlijnen of tatoeagepuntjes zijn of een combinatie hiervan. Deze markeringen gebruiken we om bij de bestralingen exact dezelfde houding terug te vinden. De CT scan duurt meestal een half uur. U krijgt geen contrastvloeistof ingespoten.

Hoe verloopt de bestraling?
Na het maken van het behandelplan start de bestraling. Vaak wordt een bestraling vanuit meerdere richtingen uitgevoerd. U hoeft niet nuchter te zijn voor een bestraling.

Tijdens de bestraling bent u alleen in de ruimte. De laboranten bedienen de apparatuur vanuit een bedieningsruimte en houden contact via een beeldscherm en intercom. U hoort het zoemende geluid van het bestralingstoestel maar u merkt verder niets van de bestraling. De bestraling zelf duurt meestal enkele minuten. Inclusief het uit- en aankleden en het instellen van het bestralingsgebied duurt de afspraak meestal 10 tot 15 minuten.

Bekijk het filmpje over radiotherapie.

Begeleiding
Voor, tijdens en na uw bestralingsperiode kunt u met al uw vragen over radiotherapie terecht bij uw radiotherapeut, de laboranten of de voorlichters. Bij psychische of praktische problemen zoeken we voor u passende hulp.

Mogelijke bijwerkingen
U kunt bijwerkingen krijgen van de bestraling, omdat gezond weefsel geïrriteerd raakt. De bijwerkingen beperken zich meestal alleen tot het gebied dat bestraald wordt. De klachten verschillen per persoon. Welke bijwerkingen mogelijk kunnen optreden, hangt af van de plaats in het lichaam die bestraald wordt. Hierover krijgt u voorafgaand aan de bestraling informatie. Na de laatste bestraling krijgt u van uw arts specifieke adviezen passend bij uw situatie.