terug naar nwz.nl

Bestraling (radiotherapie) algemeen

Bestraling (radiotherapie) is een behandeling van kanker door middel van straling. Soms worden hiermee ook goedaardige tumoren behandeld. 
Het doel van de behandeling is om kankercellen of afwijkende cellen te doden terwijl gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven.
Bestraling gebruiken we om:

  • te genezen
  • klachten (pijn) te verminderen
  • het proces tot stilstand te brengen 


De hoeveelheid straling die nodig is, verdelen we in kleine hoeveelheden. Zo krijgen gezonde cellen tussendoor de kans om te herstellen.

Gesprek radiotherapeut
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut–oncoloog. Tijdens dit gesprek bespreekt de radiotherapeut met u:

  • de behandeling en het aantal bestralingen
  • de voorbereiding
  • de mogelijke bijwerkingen


U krijgt tijdens dit gesprek alle informatie en de tijd om uw vragen te stellen. U krijgt ook een behandelwijzer mee.

Meestal heeft u aansluitend een gesprek met de voorlichter. Tijdens dit gesprek wordt het traject nog eens duidelijk uitgelegd met een fotopresentatie.

CT-scan
De meeste patiënten krijgen voorafgaand aan de bestralingen een CT-scan, (behalve de patiënten die worden behandeld voor huidtumoren). We maken dan foto’s van het gebied dat we gaan bestralen. Met deze foto’s gaan we berekenen hoe we gaan bestralen, vanuit welke richtingen. Uw houding is bij de CT-scan precies hetzelfde als bij de bestraling(en). Om deze houding terug te kunnen vinden, brengen we markeringen op u aan. Die bestaan uit inktlijnen en meestal kleine tatoeagepuntjes.

De afspraak voor de CT-scan duurt 30 tot 60 minuten. U krijgt geen contrastvloeistof ingespoten. De foto’s die we maken gebruiken we alleen voor het maken van de bestralings-berekening, daarom krijgt u geen uitslag van deze scan.

Bestraling
Ongeveer een week na de CT-scan begint de behandeling. Tijdens de bestraling bent u alleen in de ruimte. De MBB’ers (degenen die de behandeling uitvoeren) houden contact met u via de camera en intercom. U merkt helemaal niets van de bestraling, u hoort alleen het apparaat geluid maken. Er blijft geen straling achter in uw lichaam, u wordt niet radioactief.
Voor de eerste bestraling nemen we altijd wat meer de tijd om u alles nog eens goed uit te kunnen leggen.

De behandeling en de voorbereidende CT-scan, vinden altijd plaats op locatie Alkmaar. Let op: uw afspraken kunt u niet in zien Mijn Noordwest

Bekijk het filmpje over radiotherapie.