terug naar nwz.nl

Radiotherapie (bestraling) algemeen

Radiotherapie is een behandeling van kanker door middel van straling. U wordt op locatie Alkmaar behandeld. Het doel van de behandeling is om kankercellen te doden terwijl gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. De straling beschadigt het erfelijk materiaal (DNA). De kankercel verliest daardoor het vermogen om te delen en gaat dood. De benodigde dosis straling wordt meestal in kleine hoeveelheden verdeeld. Zo krijgt het gezonde weefsel tussendoor kans om zich te herstellen. We passen radiotherapie toe om te genezen, om klachten te verlichten of om het ziekteproces tot stilstand te brengen.

De harde röntgenstraling die wordt gebruikt, is niet te zien, te ruiken of te voelen. Na uitwendige bestraling blijft er geen straling achter in het lichaam. U wordt dus niet radioactief.

Gesprek radiotherapeut
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog over de behandeling, de voorbereidingen en de bijwerkingen. Zo nodig krijgt u in een persoonlijk gesprek met de voorlichter aanvullende informatie.

CT scan als voorbereiding bij radiotherapie
Met de CT scan op de afdeling radiotherapie maken we opnames van het te bestralen gebied. De radiotherapeut gebruikt deze foto’s om een bestralingsplan te maken. Daarom krijgt u geen uitslag van deze scan. Tijdens de CT scan ligt u in dezelfde houding als waarin u wordt bestraald. 

De radiotherapeutisch laborant brengt markeringen aan op de huid of masker. Dit kunnen inktlijnen of tatoeagepuntjes zijn of een combinatie hiervan. Deze markeringen gebruiken we om bij de bestralingen exact dezelfde houding terug te vinden. De CT scan duurt meestal een half uur. U krijgt geen contrastvloeistof ingespoten.

Hoe verloopt de bestraling?
Na het maken van het behandelplan start de bestraling. Vaak wordt een bestraling vanuit meerdere richtingen uitgevoerd. U hoeft niet nuchter te zijn voor een bestraling.

Tijdens de bestraling bent u alleen in de ruimte. De laboranten bedienen de apparatuur vanuit een bedieningsruimte en houden contact via een beeldscherm en intercom. U hoort het zoemende geluid van het bestralingstoestel maar u merkt verder niets van de bestraling. 

Bekijk het filmpje over radiotherapie.

Specifieke informatie
Lees meer informatie over de bestraling bij: