terug naar nwz.nl

Doelgerichte therapie (targettherapie)

Doelgerichte therapie of target therapie is een behandeling met medicijnen die de groei van de tumor tegen gaat. Deze medicijnen doden de kankercellen of remmen de celdeling van kankercellen. De medicijnen bestaan uit 'op maat' gemaakte eiwitten. Zij kunnen specifieke eiwitten herkennen die zich op de kankercellen bevinden. Hierdoor remmen de medicijnen de groei, deling en overleving van de kankercel. De specifieke eiwitten kunnen – naast de kankercellen - ook voorkomen op gezonde lichaamscellen

Hoe krijgt u doelgericht therapie toegediend?
Van de arts hoort u hoe de medicijnen krijgt toegediend. Dit kan via:

  • infuus of
  • injectie

Hierna verspreiden de medicijnen zich via het bloed door het lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen van uw lichaam kankercellen bereiken. 

Bijwerkingen
Doelgerichte therapie beschadigt gezonde cellen minder dan bijvoorbeeld chemotherapie. Als het specifieke eiwit ook op gezonde cellen aanwezig is, kan het voorkomen dat er bijwerkingen optreden. Welke bijwerkingen u kunt krijgen, hoort u van de verpleegkundige.

Film over oncologische behandelingen
Wilt u met uw naasten - voordat u het voorlichtingsgesprek heeft met de verpleegkundige -  de film bekijken over oncologische behandelingen? U bent dan beter voorbereid op het gesprek en is er meer ruimte om op uw vragen in te gaan. In deze film vindt u uitleg over chemo-, immuno- en/of targettherapie en vertellen patiënten hun ervaring. Bekijk de film op nwz.nl/oncobehandeling.
Houdt u er rekening mee dat het keuzemenu in de film alleen werkt in de gangbare moderne browsers zoals google Chrome en Firefox.