terug naar nwz.nl
Menu

Prostaatkanker

De prostaat is een klier die bij mannen rondom de plasbuis ligt. Bij het ouder worden neemt het risico op prostaatkanker toe. Prostaatkanker komt dan ook veel voor bij oudere mannen. U kunt prostaatkanker niet voorkomen. Als er prostaatkanker voorkomt in uw familie, komt u in aanmerking voor regelmatige controle.
 
Wat merkt u van prostaatkanker?

Van beginnende prostaatkanker, als de tumor nog klein is, merkt u vaak niets. Als de tumor groeit, is er een kleine kans dat u plasklachten krijgt. De kans dat u niets merkt van prostaatkanker, is dus groot. Het kan zijn dat uw huisarts de prostaatkanker bij toeval ontdekt. Of dat u pas klachten krijgt als er uitzaaiingen zijn naar de botten. (U krijgt dan last van botpijn.)

Wat gebeurt er als er bij u prostaatkanker is geconstateerd?
Urologen Katja Nelemans en Ton Roeleveld leggen in een interview uit hoe het behandelproces eruit ziet. Lees het interview.

Kwaliteit van zorg
Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam UMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal werken nauw samen op het gebied van de oncologische prostaatchirurgie. Het bundelen van kennis en expertise op dit gebied zorgt voor betere behandelresultaten voor de patiënt. Zowel voor het behandelen van de kanker zelf als voor ingrijpende risico's, zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie. Door het centraliseren van de prostaatoperatie op 1 locatie doen urologen meer ervaring op, wat de behandelresultaten voor de patiënt ten goede komt. Ook het gezamenlijk bespreken van behandelplannen, continu delen van kennis en kunde en de bundeling van krachten ten aanzien van onderzoek zijn een belangrijke meerwaarde in de zorg voor patiënten met prostaatkanker.
De uitgangspunten van het netwerk sluiten sterk aan bij de visie van de patiëntenorganisatie ProstaatKankerStichting.nl.