terug naar nwz.nl

Radiotherapie prostaat inwendig

Radiotherapie (bestraling) is een behandeling van kanker door middel van straling. Het doel van de behandeling is om kankercellen te doden, terwijl gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. Bij prostaatkanker wordt bestraling uitwendig of inwendig toegepast. Inwendige bestraling, ofwel brachytherapie, is alleen geschikt in een vroeg stadium van de ziekte.  Lees meer over uitwendige bestraling bij prostaatkanker.

Inwendige bestraling prostaat (brachytherapie)
Inwendige bestraling is een plaatselijke behandeling voor prostaatkanker. Bij deze bestralingstechniek worden radioactieve bronnetjes (zaadjes) in de prostaat geplaatst. Door de straling die de bronnetjes afgeven, worden kwaadaardige cellen gedood. Het voordeel van deze techniek is dat er weinig gezond weefsel beschadigt. Deze behandeling gebeurt altijd onder algehele narcose.

De uroloog en de radiotherapeut voeren samen de behandeling uit. Tijdens de behandeling wordt op geleide van echobeelden een bestralingsplanning gemaakt. Met holle naalden worden radioactieve Jodium-125 bronnetjes in de prostaat gebracht, meestal tussen de 70 en 100.


Hoe bereidt u zich voor op inwendige bestraling?
U verblijft voor deze behandeling één nacht in Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Op de ochtend van de ingreep wordt u opgenomen op de verpleegafdeling. Lees op de algemene website meer informatie over uw opname.

Bijwerkingen
Over het algemeen geeft deze behandeling weinig bijwerkingen. Uw radiotherapeut bespreekt met u de eventuele bijwerkingen die kunnen optreden als gevolg van de behandeling. 

Contact
Kijk voor de contactgegevens van de afdeling radiotherapie bij contact.