terug naar nwz.nl

Knobbeltje in de borst

De meest voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje. Dit is een verdikking die anders aanvoelt dan de normale verdikkingen (melkklieren) in de borst. Veel vrouwen schrikken erg als zij een knobbeltje ontdekken. Wellicht stelt het u enigszins gerust dat de meeste knobbeltjes goedaardig zijn. Maar omdat een knobbeltje ook kan wijzen op borstkanker is nader onderzoek altijd noodzakelijk. Alleen met medisch onderzoek kunnen we vaststellen of een knobbeltje goedaardig of kwaadaardig is.

Wat merkt u van een knobbeltje in de borst?
Een knobbeltje in de borst kan heel verschillend aanvoelen: het kan wat stugger en harder aanvoelen dan de rest van het klierweefsel in de borst. De afwijking, meestal niet pijnlijk, voelt soms rond en glad en kan onder uw vingers vandaan schieten.
 
Maandelijks zelfonderzoek wordt niet langer geadviseerd
Omdat maandelijkse zelfcontrole niet leidt tot minder sterfte, wordt dit niet langer geadviseerd. In het algemeen is het wel belangrijk dat u weet hoe uw borsten aanvoelen waardoor u een afwijking in de borst eerder kunt opmerken.
 
Wat doet u bij een knobbeltje in de borst?
Als u twijfelt of onzeker bent over een knobbeltje of een andere verandering in uw borst, maak dan een afspraak met uw huisarts.
 

Meer informatie

Er zijn geen suggesties voor meer informatie beschikbaar.