terug naar nwz.nl

Borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bij borstkanker ontstaan afwijkende kwaadaardige cellen in de borst. Deze cellen dringen omliggende weefsels binnen en tasten ze aan. Bovendien kunnen cellen van een kwaadaardig gezwel zich uitzaaien waardoor ook op andere plaatsen in het lichaam tumoren - oftewel uitzaaiingen of metastasen - ontstaan.

Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Eén op de 150 borstkankerpatiënten is een man.

Borstkliniek 
Voor borstonderzoek of afspraken rondom behandeling voor borstkanker kunt u terecht bij de borstkliniek van Noordwest Oncologisch centrum. De borstkliniek is een initiatief en samenwerkingsverband van verschillende medisch specialisten van Noordwest en het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Meer informatie leest u op de webpagina’s over de borstkliniek.

Wat merkt u van borstkanker?
Bij borstkanker kan het zijn dat u (een van) deze klachten heeft:

  • een knobbel in de borst en/of onder de oksel
  • een ongewone zwelling van de borst en/of onder de oksel
  • veranderingen aan de tepel: schilfering, intrekking, verdikking, afscheiding van bloed of ander vocht
  • intrekkingen of plooien in de huid van de borst
  • vlekkerige rode huiduitslag op de borst


Is borstkanker te voorkomen?
Borstkanker is niet te voorkomen. Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontstaan van borstkanker. Meestal spelen meerdere factoren een rol. Wel is aangetoond dat erfelijke aanleg, de hormoonhuishouding en overgewicht na de overgang een rol kunnen spelen.

Behandeling van borstkanker
Het is belangrijk dat de kwaadaardige tumor uit uw borst wordt verwijderd. Dit kan door de borst te amputeren (borstamputatie) of door de tumor uit de borst te verwijderen waarbij de borst gespaard blijft (borstsparende operatie). Behalve het advies van uw chirurg is ook uw persoonlijke voorkeur bepalend voor de keuze. Het multidisciplinair overleg beoordeelt of u na de borstoperatie in aanmerking komt voor aanvullende behandeling zoals chemotherapie, radiotherapie (bestraling), hormoontherapie en/of immunotherapie. Bepalende factoren hierin zijn de grootte van de borsttumor, de delingssnelheid van de tumor, specifieke kenmerken van de tumor zoals hormoongevoeligheid en de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren. Soms is een extra onderzoek noodzakelijk om tot een optimaal advies te komen. Hierbij wordt met een genexpressietest op het reeds aanwezige tumormateriaal gekeken naar het genetisch profiel van de kankercellen, de zogenaamde mammaprint.

Kwaliteit van zorg
Ons ziekenhuis is in het bezit van het roze lintje. Het lintje geeft aan dat ons ziekenhuis de zorg verleent zoals de Borstkankervereniging Nederland deze voor ogen heeft. BVN combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen in de Monitor Borstkankerzorg.

>naar de borstkliniek