De weefsels onder de huid, rondom organen, botten en gewrichten en daar tussenin noemen we weke delen. Zoals bijvoorbeeld spieren, zenuwen, pezen, vet, lymfevaten en bloedvaten. Als cellen in deze weefsels zich ongecontroleerd gaan delen kan een gezwel ontstaan. Dit gezwel heet dan een weke delen tumor en kan goedaardig of kwaadaardig zijn.
Goedaardige weke delen tumor
Een goedaardige tumor groeit niet door andere weefsels heen en kan niet uitzaaien. Veel weke delen tumoren zijn goedaardig. Een veel voorkomende weke delen tumor is een lipoom (goedaardige tumor in vetweefsel) of een fibroom (klein gezwel op de huid).
Kwaadaardige weke delen tumor (sarcoom)
Bij een kwaadaardige weke delen tumor is de celdeling niet meer onder controle en de cellen groeien overmatig. We spreken dan over kanker. De tumor groeit in andere weefsels en kan uitzaaien. Uitzaaiingen van deze tumoren komen meestal voor in de longen. Daarnaast kunnen ze ook voorkomen in het skelet, de buik, de lever of de lymfeklieren, maar dit komt minder vaak voor. Een kwaadaardige weke delen tumor wordt ook wel sarcoom genoemd. Er zijn meer dan 50 verschillende soorten en ze kunnen in het gehele lichaam voorkomen. De meeste voorkomende zijn leiomyosarcoom, liposarcoom, angiosarcoom en synoviasarcoom. Een sarcoom komt weinig voor.
Oorzaak
Een duidelijke oorzaak is niet bekend, maar de volgende zaken kunnen de kans op een weke delen tumor vergroten:
- bepaalde erfelijke ziektes zoals neurofibromatose, het Li-Fraumeni-syndroom en het Lynchsyndroom
- bestraling in het verleden
- besmetting met HIV-/HPV-virus bij het kaposisarcoom
Wat merkt u van een weke delen tumor (sarcoom)?
De klachten hangen af van de plek en grootte van de tumor. Vaak merkt u in het begin niets vaneen diepliggende tumor. Er kan een onderhuidse zwelling ontstaan die langzaam groter wordt maar geen pijndoet. Ook kan de zwelling plotseling ontstaan, juist snel groeien en wel pijn geven. Als een tumor in de buik zit kunt u last hebben van een vol gevoel, opgezette buik en darmklachten.
Onderzoek en diagnose
Als het vermoeden bestaat dat u een kwaadaardige weke delen tumor heeft dan is het van belang dat u daar zo snel mogelijk duidelijkheid over krijgt. De huisarts of een andere specialist verwijst u naar de oncologisch chirurg. Deze arts stelt vragen en verricht het lichamelijk onderzoek. Voor of na het bezoek van de oncologisch chirurg worden zo nodig aanvullende onderzoeken verricht, die nodig zijn om een goede diagnose te kunnen stellen.
Overleg met team van specialisten
De uitkomsten van uw onderzoeken worden besproken in een team van specialisten, het zogenoemde multidisciplinair overleg. In dit multidisciplinair overleg zijn uw oncologisch chirurg, radioloog, radiotherapeut, patholoog, nucleair geneeskundige, verpleegkundig specialist en casemanager aanwezig samen met specialisten vanuit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Tijdens dit multidisciplinaire overleg wordt de diagnose gesteld en het verder behandelplan gemaakt. U bent zelf niet aanwezig tijdens dit overleg, maar uw arts zal de uitkomst met u bespreken.