terug naar nwz.nl

Stoma - behandeling en begeleiding

Een stoma is een kunstmatige uitgang op het lichaam waardoor urine of ontlasting het lichaam kan verlaten. Zo’n uitgang is nodig als het lichaam zich niet op de normale manier van urine of ontlasting kan ontdoen. Bijvoorbeeld als door een ziekte uw blaas of een deel van uw darm is weggehaald. Een stoma kan ook nodig zijn bij kanker of ontstekingen.

Hoe ziet het eruit?
Een stoma wordt gemaakt van een stukje darm en steekt 1 tot 2 cm boven de huid uit. De stoma is rood glanzend en vochtig - doordat het darmslijmvlies slijm afgeeft - en lijkt op de binnenkant van uw wang. De stoma is gevoelloos, omdat hij geen zenuwuiteinden heeft. Wel bevinden zich er veel bloedvaatjes, waardoor de stoma bij aanraking een beetje kan bloeden. Omdat de stoma geen sluitspier heeft, kan er op elk moment ontlasting, urine of gasvorming komen. Om die reden zit er meteen, als u van de operatiekamer terug komt, opvangmateriaal rond de stoma op de huid geplakt. De keuze van het materiaal wordt in overleg gedaan met de stomaverpleegkundige.

Leven met een stoma
Als u - tijdelijk of langdurig - met een stoma door het leven moet, vraagt dit zowel lichamelijk als geestelijk het nodige van u. U zult hoogstwaarschijnlijk moeten verwerken dat uw lichaam verandert en dat het hebben van een stoma invloed heeft op uw doen en laten. U zult moeten wennen aan de praktische verzorging van de stoma en de impact ervan op uw dagelijks leven: douchen of in bad gaan, kleding, voeding, werk, sport en seksualiteit.

Hoe die gewenning vorm krijgt en hoe u het ervaart met een stoma te leven, is heel persoonlijk. Het is wellicht een geruststellende gedachte dat de stomaverpleegkundigen u graag ondersteunen bij het omgaan met de stoma. U vindt de contactgegevens van de stomaverpleegkundigen op de pagina stomazorg op onze hoofdsite. Ook vindt u op deze pagina instructiefilmpjes over het wisselen van een stoma.