terug naar nwz.nl
Menu

Radiotherapie bij endeldarmkanker

Deze informatie gaat specifiek over radiotherapie bij endeldarmkanker (rectumcarcinoom).
Algemene informatie over radiotherapie leest u bij radiotherapie algemeen.
De behandeling bij endeldarmkanker is anders dan bij een tumor in andere delen van de dikke darm en anus.

Behandeling bij endeldarmkanker
Een behandeling kan bestaan uit een combinatie van radiotherapie, chemotherapie en een operatie.

Waarom bestraling?
We passen radiotherapie toe om te genezen, om klachten te verlichten of om het ziekteproces tot stilstand te brengen. Bij endeldarmkanker kan bestraling nodig zijn voor de operatie. Dit is een onderdeel van een behandeling die in opzet genezend (curatief) is, met als doel zoveel mogelijk kankercellen te vernietigen. De kans op plaatselijke terugkeer van de tumor is dan kleiner.

Gesprek radiotherapeut-oncoloog
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog over de behandeling, de voorbereidingen en de bijwerkingen. Zo nodig krijgt u in een persoonlijk gesprek met de voorlichter aanvullende informatie.

Bestralingsschema
Bestraling is altijd maatwerk. Het schema hangt af van diverse factoren en van uw persoonlijke situatie. Welke bestralingsbehandeling u krijgt, vertelt uw radiotherapeut-oncoloog tijdens het eerste gesprek.
Een curatieve bestraling

  • kan kort (5x) of lang (28x) zijn
  • kan gecombineerd worden met chemotherapie
  • wordt na afloop van de bestralingen gevolgd door een operatie 


Chemoradiatie
Bij chemoradiatie krijgt u tijdens de bestralingsperiode ook chemotherapie. Chemotherapie en bestraling versterken elkaar. U krijgt dan binnen een periode van 6 weken 28 bestralingen met gelijktijdig chemotherapie. Dit is een behandeling met medicijnen die cellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen krijgt u in tabletvorm. Daarom is opname in het ziekenhuis tijdens de behandeling meestal niet nodig. Een aantal weken na afloop van de chemoradiatie volgt een operatie.

CT scan als voorbereiding voor de bestraling
Met een CT scan maken we een serie opnames van het te bestralen gebied. De radiotherapeut-oncoloog maakt op basis hiervan een zogenoemde bestralingsberekening. U ligt bij het maken van de CT scan in precies dezelfde houding als bij de bestraling. Na het maken van de opnames brengen we markeringen aan op de huid. Zo vinden we tijdens de bestraling exact dezelfde houding terug.

De bestralingsbehandeling
De endeldarm en omliggend klierweefsel worden bestraald. Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als bij de CT scan. Dit controleren wij door opnames te maken van uw houding tijdens de bestraling. Het bestralingsgebied wordt vanuit verschillende richtingen bestraald.

Bijwerkingen
Bestraling kan bijwerkingen geven. In welke mate is niet te voorspellen. De meest voorkomende zijn vermoeidheid, huidirritatie, darmklachten en plasklachten. U krijgt instructies om met een gevulde blaas te komen voor de CT scan en de bestralingen. De bijwerkingen zijn dan minder. Bij chemoradiatie zijn de bijwerkingen wat heviger. U krijgt informatie over bijwerkingen die mogelijk bij u optreden.

Meer informatie
U krijgt meer informatie van de:

  • afdeling radiotherapie over radiotherapie in de ‘behandelwijzer radiotherapie' 
  • polikliniek chirurgie over de operatie
  • dagbehandeling oncologie over chemotherapie