terug naar nwz.nl

Bestraling bij longkanker

Bestraling bij longkanker

Een behandelmogelijkheid bij longkanker is bestralen (radiotherapie). Bestraling kan gegeven worden in combinatie met chemotherapie. De bestralingen vinden plaats op de polikliniek. Maar als u bestralingen én chemotherapie krijgt, nemen we u tijdens de behandeling een paar keer op.

Voorbereiding voor de bestraling
Gesprek radiotherapeut – oncoloog
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. Tijdens dit gesprek bespreekt de radiotherapeut met u:

  • de behandeling
  • de voorbereidingen
  • de bijwerkingen


Ook hoort u hoe vaak er bestraling nodig is. Het aantal bestralingen kan verschillen van 3 tot 30 keer. U krijgt de behandelwijzer mee met alle informatie.

Gesprek voorlichter
Meestal krijgt u ook nog een gesprek met één van de voorlichters van de afdeling. U krijgt dan in een persoonlijk gesprek aanvullende informatie en uitleg, waarbij wij u een fotopresentatie laten zien.

CT-scan
Bij de CT-scan maken we opnames van het te bestralen gebied. Met deze opnames kunnen wij bekijken hoe de bestraling uitgevoerd gaat worden.
Tijdens de CT-scan bepalen wij ook de houding die tijdens de bestraling nodig is. Om deze houding steeds terug te kunnen vinden tijdens de bestralingen, brengen we markeringen op uw huid aan. Deze markeringen bestaan uit inktlijnen en kleine tatoeagepuntjes.

De behandeling
Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als bij de CT-scan. Om dit te controleren maken wij regelmatig foto’s tijdens de bestraling. Van de bestraling zelf merkt u helemaal niets.
Afhankelijk van hoe we u bestralen duurt de totale afspraak tussen de 10 en 45 minuten.

Bijwerkingen
Deze behandeling met bestraling kan bijwerkingen geven. De mate waarin u hier last van krijgt is per persoon verschillend. Dit bespreekt de radiotherapeut met u. Wanneer u een combinatie van bestraling en chemotherapie krijgt, kunnen de bijwerkingen vervelender zijn. Tijdens het gesprek met de radiotherapeut krijgt u hier specifieke informatie over.

Meer informatie
Verdere informatie krijgt u tijdens het gesprek met de radiotherapeut en de voorlichter.
U krijgt dan ook de behandelwijzer radiotherapie mee met alle belangrijke informatie. Tussendoor kunt u uw vragen stellen aan degenen die u begeleiden tijdens de behandeling.

Omdat u veel informatie krijgt raden wij u aan om bij alle gesprekken/uitleggen over de behandeling iemand mee te nemen.