terug naar nwz.nl

Bestraling bij blaaskanker

Een behandelmogelijkheid bij blaaskanker is bestralen (radiotherapie). Bestraling kan ook in combinatie met overige behandelingen.

Voorbereiding voor de bestraling
Gesprek radiotherapeut – oncoloog
U krijgt eerst een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. Tijdens dit gesprek bespreekt de radiotherapeut met u:

  • de behandeling
  • de voorbereidingen
  • de bijwerkingen

Meestal wordt u 25 keer bestraald, 5 keer per week. Voor de behandeling moet uw blaas leeg zijn, hiervoor krijgt u de benodigde informatie.

Gesprek voorlichter
Meestal krijgt u ook nog een gesprek met één van de voorlichters van de afdeling. U krijgt dan in een persoonlijk gesprek aanvullende informatie en uitleg, waarbij wij u een fotopresentatie laten zien.

CT-scan
Bij de CT-scan maken we opnames van het te bestralen gebied. Met deze opnames kunnen wij bekijken hoe de bestraling uitgevoerd gaat worden. Tijdens de CT-scan bepalen wij ook de houding die tijdens de bestraling nodig is. Om deze houding steeds terug te kunnen vinden tijdens de bestralingen, brengen we markeringen op uw huid aan. Deze markeringen bestaan uit kleine tatoeagepuntjes.

Soms is het nodig dat er 2 scans gemaakt worden met ongeveer een uur tussentijd. De radiotherapeut legt dit aan u uit wanneer het voor u van toepassing is.

De behandeling
Tijdens de bestraling ligt u in dezelfde houding als bij de CT-scan. Om dit te controleren maken wij dagelijks foto’s tijdens de bestraling. Van de bestraling zelf merkt u helemaal niets. De totale afspraak duurt tussen de 10 en 30 minuten.

Bijwerkingen
Deze behandeling met bestraling kan bijwerkingen geven. De mate waarin u hier last van krijgt is per persoon verschillend. Dit bespreekt de radiotherapeut met u. 

Meer informatie
Verdere informatie krijgt u tijdens het gesprek met de radiotherapeut en eventueel de voorlichter. U krijgt dan ook de behandelwijzer radiotherapie mee met alle belangrijke informatie. Tussendoor kunt u uw vragen stellen aan degenen die u begeleiden tijdens de behandeling. Omdat u veel informatie krijgt raden wij u aan om bij alle gesprekken/uitleggen over de behandeling iemand mee te nemen.