terug naar nwz.nl

Huidkanker

Huidkanker is een huidziekte die veel voorkomt. Het is zelfs de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat door kwaadaardige celwoekering in de huid. 1 op de 6 Nederlanders krijgt met een vorm van huidkanker te maken.

Soorten huidkanker

Meest voorkomende huidkankersoorten zijn: 


Wat kunt u doen om huidkanker te voorkomen?
Huidkanker wordt vaak veroorzaakt door te veel blootstelling aan UV-straling. De jonge huid is extra gevoelig voor beschadiging door UV-straling. Zonverbranding in de kinderleeftijd geeft een grotere kans op huidkanker later in het leven. Zorg voor extra bescherming van de jonge huid, ook thuis of bij de opvang. En leer kinderen al jong om zich te beschermen tegen te veel zon.

Moedervlekken
Onrustige moedervlekken zijn meestal goedaardig, maar kunnen voorlopers zijn van melanomen. Een melanoom is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen. Zij kunnen ontstaan uit moedervlekken met of zonder pigment. Een enkele keer ontstaan ze uit plekken die eerder geen moedervlek waren. Echter, de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt is minder dan 1 op een miljoen. Het merendeel zal dus altijd goedaardig blijven!

Preventieve huidscan
Bij onrustige moedervlekken -of indien u er meer dan 50 heeft- heeft u een verhoogde kans op een vorm van huidkanker. Let u ook altijd op als moedervlekken gaan jeuken, steken of pijn doen, wondjes of korstjes vertonen. Het is dan ook verstandig om in dergelijke gevallen uw huid zelf met regelmaat preventief te controleren of periodiek een preventieve huidscan te doen.