terug naar nwz.nl

Slokdarmkanker behandeling

De behandeling van slokdarmkanker hangt af van:

  • de grootte en de plaats van de tumor
  • de vraag of er wel of geen uitzaaiingen zijn
  • hoe goed uw lichamelijke conditie is 


De behandeling van slokdarmkanker kan bestaan uit:

Operatie
Een operatie bij slokdarmkanker is alleen mogelijk als de tumor niet door de slokdarmwand heen is gegroeid, tot in het omringende weefsel. Ook mogen er geen uitzaaiingen zijn. Operaties bij slokdarmkanker worden in een gespecialiseerd ziekenhuis uitgevoerd; Amsterdam UMC. Lees uitgebreide informatie over de voorbehandeling, de operatie en de nabehandeling in de folder ‘Slokdarmkanker, als u wordt geopereerd’.

Oprekken van de slokdarm (dilateren)
Na een operatie van de slokdarm kan littekenweefsel ontstaan. Hierdoor wordt de slokdarm nauwer. Dit kan problemen geven met slikken. Ook zakt het eten hierdoor mogelijk niet goed meer. Dit noemen we passageklachten. Het is mogelijk om het littekenweefsel van de slokdarm op te rekken. Dit heet dilatatie. 

Chemotherapie
Chemotherapie kan gegeven worden voor een operatie aan de slokdarmkanker. Ook kan chemotherapie gegeven worden als een operatie niet mogelijk is of bij uitgezaaide slokdarmkanker. De behandeling kan er dan op gericht zijn klachten zoveel mogelijk te bestrijden en/of de ziekte af te remmen (palliatie).  

Bestraling 
Bestraling kan bij slokdarmkanker plaatsvinden voor een operatie aan de slokdarmkanker. Ook kunt u bestraald worden als een operatie niet mogelijk is of bij uitgezaaide slokdarmkanker. U krijgt bijvoorbeeld bestraling om de tumor kleiner te maken, zodat het eten weer makkelijker door de slokdarm zakt. 

Immunotherapie 
Immuuntherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. U kunt soms immunotherapie krijgen als een operatie niet mogelijk is of bij uitgezaaide slokdarmkanker. De immuuntherapie wordt dan gecombineerd met chemotherapie. Dit is bedoeld om de ziekte te remmen. Soms kan deze behandeling het leven verlengen. 

Doelgerichte therapie
Als genezing niet meer mogelijk is, kunt u baat hebben bij doelgerichte therapie. Dit is een behandeling met medicijnen die gericht werken tegen sommige kankercellen. Voor slokdarmkanker kan het middel trastuzumab gegeven worden. 

Stent
Als u niet behandeld wordt, kunt u steeds meer last krijgen van passageklachten. Het eten zakt dan niet goed de slokdarm in. Of niet goed door de maag naar de twaalfvingerige darm. Hiervoor kan de chirurg een zogenoemde stent plaatsen langs de tumor. Het buisje (stent) houdt de slokdarm open waardoor het eten en drinken iets makkelijk door de slokdarm zakt. 

Psychosociale zorg
Binnen Noordwest Oncologisch centrum is aandacht voor aanvullende begeleiding. Lees meer informatie en bekijk de video over onze psychosociale zorg.