terug naar nwz.nl

Maagkanker behandeling

De behandeling van maagkanker hangt af van:

  • de grootte en de plaats van de tumor
  • of er wel of geen uitzaaiingen zijn
  • hoe goed uw lichamelijke conditie is 


De behandeling van maagkanker kan bestaan uit:

Operatie 
Een operatie bij maagkanker is alleen mogelijk als de tumor niet is doorgegroeid door de maag, in het omliggende weefsel. Ook mogen er geen uitzaaiingen zijn.  Operaties bij maagkanker worden in een gespecialiseerd ziekenhuis uitgevoerd. Vanuit het Noordwest wordt u hiervoor verwezen naar het Amsterdam UMC. 

Voordat de operatie plaatsvindt, krijgt u meestal eerst een voorbehandeling met chemotherapie. De operatie heeft dan veelal meer succes en de kans op genezing is groter. Ook na de operatie kan het advies opnieuw chemotherapie zijn. Deze voor-en/of nabehandeling vindt plaats in Noordwest.

Chemotherapie 
Chemotherapie kan gegeven worden voor en na een operatie aan de maagkanker. Ook kan chemotherapie gegeven worden als een operatie niet mogelijk is of bij uitgezaaide maagkanker.  

Bestraling
Bestraling kan bij maagkanker gegeven worden om klachten te verminderen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het eten weer door de maag kan. Of om iets te doen aan bloedverlies door de tumor. 

Doelgerichte therapie
Als genezing niet meer mogelijk is, kunt u baat hebben bij doelgerichte therapie. Dit is een behandeling met medicijnen die gericht werken tegen sommige kankercellen. Voor maagkanker kan het middel trastuzumab of ramucirumab gegeven worden. 

Trastuzumab richt zich op cellen met het eiwit HER-2. Het medicijn kan de groei van deze cellen remmen en daardoor het leven verlengen. U kunt dit middel krijgen als er veel HER-2 op de kankercellen zit. Dit kan onderzocht worden op het weefsel van de tumor. Ongeveer 1 op de 5 mensen met maagkanker komt in aanmerking voor trastuzumab in combinatie met chemotherapie. 

Ramucirumab probeert te voorkomen dat er nieuwe bloedvaatjes rondom de tumor ontstaan. Als er minder bloedvaten zijn, gaat er minder bloed en dus minder zuurstof en voedingsstoffen naar de tumor. Zo groeit de tumor minder hard, stopt hij met groeien of wordt hij kleiner. Het middel wordt gegeven in combinatie met chemotherapie. 

Stent
Als u niet behandeld wordt, kunt u steeds meer last krijgen van passageklachten. Het eten zakt dan niet goed de slokdarm in. Of niet goed door de maag naar de twaalfvingerige darm. Hiervoor kan de chirurg een zogenoemde stent plaatsen langs de tumor. Een buisje (stent) bovenin de maag zorgt ervoor dat het voedsel weer van de slokdarm naar de maag gaat. Een buisje (stent) onderin de maag zorgt ervoor dat het voedsel weer van de maag naar de dunne darm kan. 

Psychosociale zorg
Binnen Noordwest Oncologisch centrum is aandacht voor aanvullende begeleiding. Lees meer informatie en bekijk de video over onze psychosociale zorg.