terug naar nwz.nl

Informele zorg door 't Praethuys in Noordwest Oncologisch centrum

18.11.2019
Informele zorg door 't Praethuys in Noordwest Oncologisch centrum

’t Praethuys, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, start vanaf begin december binnen het oncologisch centrum op locatie Alkmaar met het bieden van de zogenoemde 'informele' zorg aan patiënten en hun naasten. Wie behoefte heeft aan een gesprek of alleen maar een luisterend oor kan rondom de behandeling terecht bij de vrijwilligers van ’t Praethuys. De vrijwilligers zijn speciaal opgeleid om patiënten en naasten aan te spreken. Ze zijn aanwezig op de afdeling oncologie en radiotherapie.

De vrijwilligers weten – vaak uit eigen ervaring – wat de impact van kanker is. De vrijwilligers van het ‘t Praethuys zijn laagdrempelig benaderbaar omdat patiënten geen afspraak hoeven te maken. De vrijwilligers zijn herkenbaar aan hun badge met naam en logo ‘t Praethuys erop. Ze zijn getraind om aan te voelen of iemand interesse heeft in een gesprek. Patiënten en naasten zijn welkom op elk voor hen gewenst moment. De vrijwilligers geven geen medische informatie.

Noordwest en 't Praethuys verwachten met het toevoegen van deze activiteit nog beter te kunnen voldoen aan het bieden van laagdrempelige psychosociale zorg.