Patiënten van Noordwest Ziekenhuisgroep met prostaatkanker kunnen vanaf nu voor de nazorg na een prostaatoperatie terecht bij hun eigen uroloog in Alkmaar of Den Helder. De operatie zelf vindt plaats in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam. Dit is een van de mooie resultaten van de samenwerking binnen het Prostaatkankernetwerk. Noordwest Ziekenhuisgroep maakt deel uit van dit netwerk waarbinnen nauw samengewerkt wordt door 7 gespecialiseerde centra op het gebied van oncologische prostaatchirurgie.
Dichtbij
‘In de oude situatie werd de diagnostiek voor de patiënt in Alkmaar en Den Helder gedaan. Als er een operatie noodzakelijk is, dan wordt de patiënt doorverwezen naar het AVL in Amsterdam. De patiënt bleef daar dan ook voor de nacontroles. Dat gaan we anders doen: de patiënt blijft een patiënt van Noordwest en gaat alleen voor de operatie naar het AvL. Alle nacontroles en andere behandelingen kunnen gewoon bij de eigen specialist in Alkmaar of Den Helder. Dit past prima bij ons uitgangspunt: Zorg dichtbij waar het kan en verder weg als het noodzakelijk is,’ aldus betrokken uroloog Ton Roeleveld.
Da Vinci Robot
Jaarlijks verwijst Noordwest gemiddeld 70 patiënten naar het AvL voor een prostatectomie, de verwijdering van de prostaat. Alle prostaatoperaties worden in het Amsterdam standaard uitgevoerd met de Da Vinci operatierobot door een vast team van operateurs uit het AvL en Amsterdam UMC. In sommige gevallen wordt deze operatie gedaan door de eigen uroloog. Ook uroloog Roeleveld opereert wekelijks in het AvL. ‘Voor de patiënten is dat helemaal ideaal, maar onze patiënten zijn ook in goede handen bij mijn collega urologen van de andere ziekenhuizen. Dat is juist een van de voordelen van het prostaatkankernetwerk.’
Prostaatkankernetwerk
Noordwest Ziekenhuisgroep, Amsterdam UMC, Andros Mannenkliniek, Antoni van Leeuwenhoek, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis en Ziekenhuis St Jansdal werken nauw samen op het gebied van de oncologische prostaatchirurgie. Het bundelen van kennis en expertise op dit gebied zorgt voor betere behandelresultaten voor de patiënt. Zowel voor het behandelen van de kanker zelf, maar ook voor ingrijpende risico's zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie. Door het centraliseren doen urologen meer ervaring op, wat ten goede komt van de behandelresultaten voor de patiënt. Ook het gezamenlijk bespreken van behandelplannen, het continu delen van kennis en kunde en het bundelen van de krachten ten aanzien van onderzoek is een belangrijke meerwaarde in de zorg voor patiënten met prostaatkanker.
Alle prostaatkankeroperaties binnen het netwerk, zo’n 500 per jaar, worden uitgevoerd in het AVL met behulp van de Da Vinci robot.