terug naar nwz.nl

Heart pillows voor patiënten borstkliniek locatie Alkmaar

05.07.2021
Heart pillows voor patiënten borstkliniek locatie Alkmaar

Sinds mei dit jaar ontvangen patiënten van de borstkliniek op locatie Alkmaar een heart pillow. Deze hartvormige kussentjes kunnen onder de oksel worden gedragen en bieden ondersteuning na operaties in het borstgebied. Dit is een initiatief van ’t Praethuys in Alkmaar.

Handgemaakt door vrijwilligers
De heart pillows worden nu nog gemaakt door een vaste groep vrijwilligers van ‘t Praethuys. De bedoeling is dat vanaf september ook bezoekers van het inloophuis mee kunnen helpen met het maken van de kussentjes. Kees van Straaten, voorzitter van het Praethuys: ‘Ik vind het geweldig om te zien hoe onze vrijwilligers met dit project van start zijn gegaan. En het is helemaal mooi als de gasten van ’t Praethuys vanaf september kunnen helpen. We verwachten dat er tijdens die momenten fijne gesprekken ontstaan. Patiënten of hun naasten kunnen op een laagdrempelige manier hun verhaal kwijt.’ Het concept bestond al langer en is bedacht door een verpleegkundige uit Denemarken.

Waardevol voor patiënten
Er worden ongeveer 50 heart pillows per maand uitgedeeld. Ellen Rooker, mammacare verpleegkundige in de Borstkliniek: ‘We krijgen mooie reacties van patiënten. Ze zijn verrast als ze het mooi verpakte heart pillow ontvangen en geven aan dat het ook functioneel is. Patiënten gebruiken hem bijvoorbeeld in de auto, daar kan het verlichting geven en bescherming bieden.’  

Over ’t Praethuys
‘t Praethuys Alkmaar is een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben. Mannen, vrouwen, kinderen, familie, lotgenoten of nabestaanden kunnen hier terecht voor informatie of een luisterend oor voor alle kankerproblemen.