terug naar nwz.nl

Fit4SurgeryTV: fitter de operatie in met behulp van een app

30.09.2021
Fit4SurgeryTV: fitter de operatie in met behulp van een app

Het onderzoeksprogramma Fit4surgeryTV is van start gegaan bij Noordwest. Met Fit4SurgeryTV onderzoeken we het effect van prehabilitatie bij patiënten van 70 jaar en ouder die onder behandeling zijn voor darmkanker. Het programma helpt patiënten om zo fit mogelijk te worden voordat de operatie plaatsvindt. Noordwest heeft een app ontwikkeld om de patiënten tijdens de vier weken voorafgaand aan hun operatie te begeleiden.

Lichamelijke en psychische ondersteuning
Het prehabilitatie-programma start 4 weken voor de operatie. Er wordt voor de patiënten door een diëtist een voedingsplan op maat gemaakt, met aandacht voor eventuele tekorten. Daarnaast wordt onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut aan de lichamelijke conditie en kracht gewerkt. Patiënten worden gestimuleerd dagelijks minimaal 60 minuten te bewegen en ook voldoende rust te nemen. Omdat een operatie spannend kan zijn, en de diagnose kanker voor sommige patiënten erg confronterend is, is er ook aandacht voor psychische klachten. Per patiënt wordt beoordeeld of er ondersteuning nodig is van een psycholoog of medisch maatschappelijk werker. Aan patiënten die voor de operatie nog roken wordt dringend aangeraden om hiermee te stoppen. Aan deze patiëntengroep wordt een stopprogramma aangeboden.

Deelnemen vanuit huis
In de eerste helft van het jaar hebben al 50 patiënten deelgenomen aan de pilot van het prehabilitatie-programma. Patiënten zijn erg tevreden met het programma en kunnen na 4 weken training bijvoorbeeld weer traplopen, wat zij eerder niet meer konden. Voor het vervolg van het onderzoek heeft Noordwest een app ontwikkeld.

Onderzoeksfase
Niet alle patiënten komen in aanmerking om deel te nemen aan het programma. De behandeld arts bepaalt of een patiënt eraan mee kan doen. Het onderzoek is onderdeel van een landelijk onderzoek naar de effecten van prehabilitatie. Het doel is om dit programma in de toekomst aan te bieden aan iedere oncologiepatiënt die geopereerd gaat worden.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting en Friesland Campina. Voor de tot stand komen van het programma en de app hebben we samengewerkt met Ann Taveirne Fysiotherapie en Interactive studio’s.