terug naar nwz.nl

Noordwest steunt Missie Tumor Onbekend

18.10.2021
Noordwest steunt Missie Tumor Onbekend

Noordwest Oncologisch centrum steunt de maatschappelijke awareness campagne over Primaire Tumor Onbekend van Missie Tumor Onbekend die 18 oktober van start is gegaan. Momenteel maakt PTO in ons land 1.500 slachtoffers per jaar. Zonder ontdekt te worden. En dat moet anders.

PTO staat samen met alvleesklierkanker op de vierde plaats van meest voorkomende uitgezaaide kankersoorten en is een van de dodelijkste vormen van kanker in ons land. Omdat behandelingen veelal zijn afgestemd op tumortype, zijn de opties zonder vindbare tumor beperkt. Gelukkig vergoeden zorgverzekeraars sinds kort een uitgebreid DNA-onderzoek bij PTO, waarmee het opsporen van de oorsprong van de kanker wordt verbeterd, wat de kans op een doelgerichte behandeling vergroot. Ook zijn er steeds meer medicijnen beschikbaar die mutaties in kankercellen aanpakken, zonder dat het uitmaakt waar de primaire tumor zit.

Daarom is het zo belangrijk dat de diagnose PTO zo snel mogelijk wordt gesteld en deze diagnose bekender wordt. Dan kunnen mensen misschien nog levensverlengend worden behandeld, of in elk geval palliatieve zorg ontvangen. Als er bij de eerste behandelaars eerder een belletje gaat rinkelen kan er voor deze patiënten een stuk sneller duidelijkheid en passende zorg komen.

Kijk voor meer informatie over de missie op www.steunmissietumoronbekend.nl