terug naar nwz.nl

19 tot 23 september: Europese week voor hoofd-hals kanker

19.09.2022
19 tot 23 september: Europese week voor hoofd-hals kanker

Van 19 tot 23 september is het de Europese week voor hoofd-hals kanker. Hoofd-halskanker staat in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Na de behandeling van hoofd-halskanker zijn dagelijkse handelingen als praten, eten en zoenen opeens niet zo vanzelfsprekend meer. Dat heeft grote impact op het leven van patiënten. Daarom is een snelle diagnose ontzettend belangrijk.

Make Sense Campagne
Een bultje in de neus, een plekje onder de tong of het gevoel van een graatje in de keel: de symptomen vallen in het begin misschien niet zo op, maar de gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Toch staan mensen er niet direct bij stil. Daarom wordt tijdens de ‘Make Sense’ campagne aandacht gevraagd voor het herkennen van de symptomen.

De symptomen van hoofd-halskanker zijn:
·        een zere tong
·        zweren in de mond die niet genezen
·        rode of witte vlekjes in de mond
·        keelpijn
·        blijvende heesheid
·        pijn en/of problemen bij het slikken
·        knobbel in de nek
·        verstopte neus aan één kant en/of bloedige uitscheiding uit de neus

Hebt u een van deze symptomen drie weken lang? Ga dan naar uw huisarts. Kijk voor meer informatie op PVHH | Patiëntenvereniging Hoofd-Hals.

Noordwest Oncologisch centrum is voor hoofd hals kanker een preferred partner ziekenhuis. We werken samen met het Amsterdam UMC (locatie VUMC). Patiënten met hoofd hals kanker kunnen in de meeste gevallen in ons ziekenhuis behandeld worden door een multidisciplinair team. Lees meer over dit ziektebeeld.