terug naar nwz.nl

Noordwest Oncologisch centrum werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek

18.01.2023
Noordwest Oncologisch centrum werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek

Werk is voor veel (ex-)kankerpatiënten belangrijk. Werk geeft bijvoorbeeld financiële zekerheid, maar ook ritme en betekenis aan de dag. Wanneer (ex-)kankerpatiënten tijdens of na de behandeling weer aan het werk gaan, ervaren veel van hen problemen. Zij voelen zich bijvoorbeeld vaak moe of kunnen zich niet goed concentreren op het werk. Hierdoor kan het lastig zijn om het werk langdurig vol te houden.

Doel van het STEPS onderzoek
Onderzoekers van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, hebben het STEPS programma gemaakt om (ex-) kankerpatiënten te helpen bij het terugkeren naar werk, en om het werk op een voor hen passende manier vol te houden. De onderzoekers meten hoe effectief STEPS is, ten opzichte van de gebruikelijke revalidatie nazorg.

Samenwerking
Het STEPS programma wordt uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen, waaronder Noordwest, en bestaat uit een combinatie van op werk-gerichte ergotherapie en re-integratieconsultatie. Ook wordt de (ex-)kankerpatiënt gestimuleerd om contact te onderhouden met zijn of haar werkgever. Tijdens het programma wordt samengewerkt met een ergotherapeut, re-integratieconsulent en ook de werkgever wordt betrokken. Op een locatie bij u in de buurt.

Vragenlijstonderzoek voor partners 
Ook partners worden opgeroepen mee te doen met het onderzoek. Met vragenlijsten willen de onderzoekers te weten komen hoe het met de gezondheid en het werk van partners van (ex-)kankerpatiënten is gesteld. Wat hebben zij nodig en kunnen we hen in de toekomst betere steun bieden.

Het onderzoek is gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Meer informatie en aanmelden
Lees alle informatie over het onderzoek op de website STEPSonderzoek.

U kunt ook een informatiepakket opvragen via STEPSonderzoek@amsterdamumc.nl.