terug naar nwz.nl

Nieuwe bestralingstechniek linker borst en borstwand

30.01.2023
Nieuwe bestralingstechniek linker borst en borstwand

Patiënten die op de afdeling radiotherapie van Noordwest behandeld worden aan hun linker borst of borstwand, kunnen vanaf nu bestraald worden door middel van de DIBH techniek. Dat staat voor Deep Inspiration Breath Hold. Met behulp van deze techniek wordt de dosis in het hart zo laag mogelijk gehouden.

Alleen bij inademing
Bestralen aan de linkerborst bracht altijd een extra moeilijkheid met zich mee omdat de bestraling moet plaatsvinden op het moment dat de patiënt inademt. Met de nieuwe DIBH-techniek wordt de contour van de patiënt in de gaten gehouden. Bestralen gebeurt alleen bij inademing. Als de patiënt uitademt, stopt de bestraling automatisch. Daarmee zorgen we ervoor dat het hart tijdens de behandeling zo min mogelijk geraakt wordt. Patiënten kunnen hun eigen ademhaling bijhouden op een tablet, waardoor ze zelf kunnen zien of de inademing diep genoeg is.

Minder belastend voor de patiënt
Voorheen kregen patiënten een soort snorkel in de mond en een knijper op de neus. Daarmee was het alleen nog mogelijk om door te mond te ademen. De nieuwe techniek is minder belastend en benauwend voor de patiënt. De behandelend radiotherapeut beoordeelt wie er in aanmerking komt voor deze techniek.


Nieuwe situatie                                                   


Oude situatie