terug naar nwz.nl

Jonge kankerpatiënten uit heel Europa bezoeken AYA-team Noordwest

31.07.2023
Jonge kankerpatiënten uit heel Europa bezoeken AYA-team Noordwest

Vrijdag 28 juli kreeg Noordwest bezoek van het EU-CAYAS-NET team, een internationaal project gefinancierd door de Europese Unie. Gedurende het project bezoekt een groep jongvolwassenen die zelf kanker hebben gehad ziekenhuizen in drie Europese landen om te ervaren hoe zij AYA-zorg hebben ingericht. AYA staat voor adolescent & young adult, de internationale term voor jongvolwassenen met kanker. In Nederland worden er jaarlijks 3.900 mensen in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar gediagnosticeerd.

Europese tour
Nog niet overal in Europa is er speciale zorg voor AYA’s beschikbaar. Door een kijkje te nemen in de keuken van verschillende ziekenhuizen uit het AYA zorgnetwerk wil het EU-CAYAS-NET de AYA-zorg in Europa naar een hoger plan te tillen. De bezoekende ervaringsdeskundigen krijgen de kans zorgverleners het hemd van het lijf te vragen, in gesprek te gaan met andere patiënten en de lokale faciliteiten te bekijken. Zo werden de jongeren rondgeleid over de afdelingen en in de borstkliniek, nam internist-oncoloog Mathijs Hendriks hen mee in de implementatie van de AYA-anamnese in HiX en gingen ze in gesprek met AYA’s die onder behandeling zijn in Noordwest.

AYA zorg in Noordwest
Kanker op jongvolwassen leeftijd verstoort de normale ontwikkeling van een jongvolwassene. Zo kan het afronden van een studie, starten op de arbeidsmarkt of het stichten van een gezin ineens op losse schroeven komen te staan. AYA-zorg heeft aandacht voor leeftijdsspecifieke problematiek, geïntegreerd in de reguliere tumorzorg. In Noordwest krijgen AYA’s tijdens en na de behandeling speciale zorg en ondersteuning geboden in de vorm van gesprekken, het ‘AYA-consult’. Deze gesprekken zijn een aanvulling op de medische zorg.