terug naar nwz.nl

Zeldzame kanker: wat houdt dit in?

12.03.2024
Zeldzame kanker: wat houdt dit in?

De diagnose kanker is een ingrijpende diagnose, helemaal als het woord ‘zeldzaam’ aan die diagnose gekoppeld wordt. Want wat betekent dat en hoe ziet de behandeling er dan uit? Van alle vormen van kanker is maar liefst 86% zeldzaam. Een kanker is zeldzaam als de diagnose ongeveer 1000 keer per jaar gesteld wordt. Ook in de Noordwest Ziekenhuisgroep komt deze diagnose voor.

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers 
Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen in Nederland de diagnose zeldzame vorm van kanker. Maar wat is dat en waar kun je terecht? In de week van 4 tot 10 maart 2023 geeft het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers op haar campagnepagina extra aandacht aan wat zij doen en kunnen betekenen. 
 
Gespecialiseerd behandelteam
Een voorbeeld van zeldzame kanker is een tumor van de weke delen. Een dergelijke tumor wordt ook wel sarcoom genoemd. Een sarcoom is een zeldzame en kwaadaardige tumor. De cellen ervan lijken op cellen van steunweefsel, zoals bot-, spier-, vet, bloedvat- en bindweefsel. Deze vorm van kanker heeft weer veel varianten en komt op verschillende plekken in het lichaam voor. Het stellen van iedere diagnose en de bijbehorende behandeling doen we met de grootste zorgvuldigheid. We werken met een vast team van specialisten nauw samen met specialisten uit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Iedere week bespreken we met hen diagnoses en behandelingen. Aan dit overleg doen verschillende artsen zoals oncologen, maar ook radiologen, chirurgen en verpleegkundig specialisten mee. Voor patiënten is het fijn te weten dat er meerdere artsen naar hun ziekte kijken en dat de behandeling zo dicht mogelijk bij huis plaats vindt. 
 
Campagneweek
De week van 4 tot 10 maart is het de Week van de Zeldzame Kankers. Voor duidelijke informatie en lotgenotencontact over zeldzame kankers en/of weke delen tumoren kunt u terecht bij het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers  en/of Patiëntenplatform Sarcomen.