terug naar nwz.nl

Maart darmkanker maand

21.03.2024
Maart darmkanker maand

Deze maand is het darmkankermaand. Binnen het Oncologisch centrum leveren we met alle betrokken zorgverleners topzorg voor de patiënt met darmkanker. In Noordwest biedt ons behandelteam op alle 3 de locaties (Alkmaar, Schagen, Den Helder) topklinische zorg voor onze patiënten met darmkanker. 

Samenwerking
Per jaar worden 200 patiënten met dikke darmkanker en 60 patiënten met endeldarmkanker behandeld. Hiermee behoort Noordwest tot de top 2 meest ervaren ziekenhuizen in Nederland wat betreft darmkankerzorg. Er is een zeer goed georganiseerde samenwerking tussen de verschillende behandelaren en andere betrokken zorgprofessionals. Drie maal per week vindt een multidisciplinair overleg plaats, waarbij ook onze intensieve samenwerkingspartner Amsterdam UMC aansluit.

Casemanagers
Een bevlogen team casemanagers staat klaar voor onze patiënten en begeleidt hen door het vaak intensieve traject van onderzoeken en behandeling. In deze periode waarin er veel op de patiënt afkomt, is de casemanager een vast aanspreekpunt die het zorgproces bewaakt.

Bevolkingsonderzoek
Noordwest neemt deel aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker en draagt zo bij aan een steeds vroegere herkenning van de ziekte en het verminderen van het aantal jaarlijkse gevallen van darmkanker.

Nieuwste behandeltechnieken
Verder beschikt ons team over alle moderne minimaal invasieve diagnostische en behandeltechnieken voor bijvoorbeeld vroege vormen van (endel-)darmkanker. De meest complexe chirurgische operaties voor gevorderde of terugkerende endeldarmkanker vinden ook binnen Noordwest plaats. Verder geeft robotchirurgie ons de mogelijkheid om bij complexe operaties nog preciezer te opereren en meer operaties laparoscopisch (via een kijkoperatie) uit te voeren. Een intensieve samenwerking met onze partners in het land zorgt ervoor dat de meest moderne behandelstrategieën kunnen worden toegepast in het geval van bijvoorbeeld complexe uitgezaaide ziekte. Om dit mogelijk te maken en de zorg steeds verder te verbeteren heeft ons team dan ook zijn aandeel in diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Onze zorg bij darmkanker
De patiënt staat centraal. Dat blijkt ook uit de tijd en aandacht die wij besteden aan de gesprekken met hen en hun dierbaren. Samen beslissen we welke keuzes we maken en wat het beste is om te doen. Zo willen we als Oncologisch centrum de patiënt met darmkanker de topzorg blijven bieden die zij verdienen.