terug naar nwz.nl

Opening Oncologisch Centrum MCA

20.12.2013
Opening Oncologisch Centrum MCA
Het Oncologisch Centrum MCA is op donderdag 19 december geopend met de officiële ingebruikname van de polikliniek oncologie. Prof. dr. Elsken van der Wall, hoogleraar oncologie UMCU heeft de openingshandeling verricht. 

Logisch gevolg
Jarenlang werken aan verbetering van zorg en zorgprocessen, heeft geresulteerd in het behalen van de deelaccreditatie oncologie van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de zorg (NIAZ), als tweede ziekenhuis in Nederland. De opening van het Oncologisch Centrum MCA is er een logisch gevolg van.

Zorg en begeleiding gebundeld
Met de ingebruikname van de polikliniek oncologie worden ‘zorg en begeleiding’ voor de kankerpatiënten van het Alkmaarse Ziekenhuis op één locatie gebundeld. Zo worden patiënten er door verschillende medisch specialisten gezien: de dokter komt ‘als het ware’ naar de patiënt, in plaats van omgekeerd. Ook is er op deze locatie aandacht voor psycho-sociale begeleiding, door bijvoorbeeld een verpleegkundige, maatschappelijk werker of een psycholoog. Verder zijn er casemanagers aanwezig, die vast aanspreekpunt zijn en de patiënt met kanker gedurende het hele zorgtraject bijstaan.

Beste zorg
Het Oncologisch Centrum MCA behandelt vrijwel iedere vorm van kanker en streeft naar de beste zorg die past binnen de landelijke richtlijnen en de wensen van de patiënt. De patiënt staat hierbij centraal en de zorg is gericht op zowel cure (behandeling) als care (verzorging). De NIAZ-accreditatie bevestigt dat de oncologische zorg in MCA uitstekend is georganiseerd en van zeer hoge kwaliteit is. Ook wordt voldaan aan de normen van de Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS).