terug naar nwz.nl

‘Online begeleiding’ prostaatkankerpatiënten

05.03.2015
‘Online begeleiding’ prostaatkankerpatiënten
Het team urologie van Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis zet als eersten in de regio Noord-Holland Noord Care Companion in bij patiënten met prostaatkanker. Care Companion is een online begeleidingsprogramma voor kankerpatiënten en hun naasten. Het biedt de patiënt en de zorgverlener 24 uur per dag inzicht in de diagnose, het ziekteverloop, het persoonlijke behandelplan en de nazorg.

Elk moment thuis raadplegen
Met Care Companion ziet de patiënt een overzichtelijke weergave van zijn persoonlijk zorgtraject. Aan elke stap in het zorgtraject is gestructureerde informatie gekoppeld, precies op maat aan de patiënt. De informatie is opgesteld door en afgestemd met het totale oncologisch behandelteam. Verder bevat het programma een bibliotheek met betrouwbare informatie over de aandoening en de behandeling, die door het team van MCA en Gemini zelf is opgesteld. Het is op ieder gewenst moment thuis te raadplegen. Ook kan de patiënt deze informatie delen met familie, vrienden of lotgenoten.

‘Goede voorlichting is essentieel’
Casemanager Edith de Meijer: ‘Als je de diagnose prostaatkanker te horen krijgt, kom je in een achtbaan terecht van onderzoeken en behandelingen en krijg je heel veel informatie. Care Companion is een interactief programma waarin de patiënt kan terugvinden waar hij zich bevindt in het behandeltraject.’ ‘Het programma biedt zoveel meer dan wat er nu al is, vult haar collega casemanager Sylvia Louwe aan. ‘Uroloog J. Verlind: ‘Bij een ziekte die zoveel aspecten van het leven van een patiënt beïnvloed is goede voorlichting essentieel. De tijd die hiervoor tijdens het spreekuur beschikbaar is, is soms beperkt. Bovendien is het fijn om de gegeven informatie ook nog eens thuis rustig na te lezen en te laten bezinken. In deze tijd kan internet daar een belangrijke rol bij spelen.’

Care Companion
Care Companion is eind 2010 geïntroduceerd voor vrouwen met borstkanker in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Daarna is het uitgebreid voor mannen met prostaatkanker en patiënten met darmkanker. Het programma is ontwikkeld door Sanofi: een geïntegreerd en toonaangevend, wereldwijd bedrijf in de gezondheidszorg.