terug naar nwz.nl

MCA eerste gebruiker van Versa HD

25.05.2015
MCA eerste gebruiker van Versa HD
De afdeling radiotherapie van Medisch Centrum Alkmaar (MCA) heeft in november als eerste in Nederland een Versa HD versneller van Elekta in gebruik genomen. Hoe interessant is dat voor de prostaatkanker patiënt? Roel Feller en Wim Nak spraken daarover met radiotherapeut Remco Donker en fysicus Rens Vingerhoets.

MCA zegt in een persbericht het volgende over de Versa HD (HD = high dosis). 'De Versa HD is een innovatief bestralingsapparaat waarmee zowel kleine als grote tumoren snel en met extreme nauwkeurigheid kunnen worden bestraald, terwijl het omliggende gezonde weefsel wordt gespaard. Hierdoor zijn er minder bijwerkingen voor de patiënt. Daar komt nog bij dat deze versneller zeer hoge bestralingsdoses kan afleveren waardoor de tumor efficiënt wordt aangepakt en de behandelsessies minder lang duren. 


Topklinische oncologische zorg
De komst van het bestralingsapparaat zorgt ervoor dat MCA haar topklinische oncologische zorg binnen de regio Noord-Holland Noord op het hoogste niveau kan handhaven. Met deze versneller kunnen de allernieuwste technieken worden toegepast. De Versa HD is het vierde bestralingsapparaat waarover MCA beschikt. Radiotherapie maakt onderdeel uit van het Oncologisch Centrum MCA en door de vier bestralingsapparaten worden jaarlijks zo'n 2.000 patiënten behandeld. Dankzij het nieuwe bestralingsapparaat kunnen meer patiënten nog zorgvuldiger en patiëntvriendelijker worden behandeld.'

Prostaatkanker
Van die 2.000 patiënten hebben er ongeveer 200 prostaatkanker. Zou het met deze extreme nauwkeurigheid van de Versa HD mogelijk zijn om slechts de lokale tumorcellen binnen de prostaat te vernietigen en de prostaat overigens onaangetast te laten? Dat blijkt niet het geval. Remco Donker zegt daarover: 'we bestralen altijd de gehele prostaat. Met het lokaal bestralen van enkele cellen wordt nog slechts geëxperimenteerd, bijv. in Utrecht. Vooralsnog wordt het als veiliger voor de patiënt beschouwd om de gehele prostaat te bestralen. Bij o.a. hersentumoren ligt dat natuurlijk anders.'

Waar zit dan het voordeel?
Remco : 'ook de prostaatkanker patiënt heeft voordeel van het nieuwe apparaat. Door de hogere dosis hoeft de bestraling minder lang te duren. En door de hogere nauwkeurigheid ontstaat er minder omgevingsschade. Als gevolg van deze beide voordelen ondervindt de patiënt minder ongemak, zowel tijdens als na de behandelingen. Marginale verbeteringen weliswaar, maar toch wel degelijk verbeteringen.' De patiënt ziet slechts de apparatuur als op de foto's, maar omdat het al wat later op de dag was, er waren toen al geen patiënten meer, mochten wij een kijkje nemen achter de schermen. Het is fabelachtig wat een monsterlijk grote en zware apparatuur er nodig is voor het bestralen van onze, in vergelijking nietig kleine, prostaat. Het oncologisch centrum MCA is goed op weg, zeker als je bedenkt dat ook de oudere versnellers op de nominatie staan om 'gepimpt' te worden opdat ook met die bestralingsapparaten de voordelen van de Versa HD benaderd kunnen gaan worden.

Publicatie:
Dit artikel heeft in het magazine van ProstaatKankerStichting.nl gestaan