Ieder jaar wordt oktober uitgeroepen tot de borstkankermaand. Het oncologisch centrum grijpt deze maand aan om extra aandacht te vragen voor borstkanker. Zo laten we zien dat ook wij alle mensen met borstkanker een warm hart toedragen. We organiseren deze maand extra activiteiten, zoals een “dress pink day” op 13 oktober, informatiestand in de hal en een wekelijks Twitterspreekuur over borstkanker met medisch specialisten.
Informatiestand
Op dinsdag 13 oktober staat er een informatiekraampje in de centrale hal van ons ziekenhuis. Hier kunt u vragen stellen over borstkanker en de zorg die wij rondom deze ziekte leveren.
Stel uw vraag via Twitter
Borstkanker is een ziekte die veel vragen oproept. Daarom grijpen we de borstkankermaand aan om voor de eerste keer in ons ziekenhuis Twitterspreekuren te houden. Tijdens dit online spreekuur kan iedereen vragen stellen aan onze medisch specialisten op de volgende tijdstippen:
• maandag 12 oktober van 13.00 tot 14.00 uur: chirurg Jeffrey de Jong over de mogelijkheden bij borstoperaties
• maandag 26 oktober van 13.00 tot 14.00 uur: radioloog Wouter Deurholt over mammografie, echografie en MRI van de borst
Richt u vraag tijdens het Twitterspreekuur aan @MCAziekenhuis of voeg aan uw vraag #drMCA toe.
Onze borstkankerzorg
Het oncologisch centrum van MCA en Gemini Ziekenhuis heeft zeer veel ervaring met het behandelen van mensen met borstkanker. U bent bij ons in goede handen. Wist u bijvoorbeeld dat:
• ons oncologisch centrum één van de grootste behandelcentra van de regio is? Jaarlijks behandelen we ongeveer 500 nieuwe borstkankerpatiënten
• alle behandelingen in ons eigen centrum kunnen worden gegeven? Zo hebben we een eigen afdeling radiotherapie en nucleaire geneeskunde
• we een speciale mammapoli hebben waar gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen werken en waar mensen met borstkanker door meerdere artsen achter elkaar gezien worden?
• uw behandeling wordt vastgesteld in het zogenaamde multidisciplinair borstkankeroverleg? Dit houdt in dat door alle betrokken artsen en andere zorgverleners gezamenlijk een voorstel voor de behandeling wordt gemaakt
• u een vast aanspreekpunt heeft gedurende het hele behandeltraject? Dat is de casemanager of verpleegkundig specialist
• u uitgebreide voorlichting krijgt van mammacareverpleegkundigen of verpleegkundig specialisten? Het ziekenhuis werkt ook aan een digitaal voorlichtingsprogramma voor borstkankerpatiënten.
• ons oncologisch centrum meedoet aan meerdere wetenschappelijke onderzoeken naar borstkanker? Wanneer u daarvoor in aanmerking komt vraagt de arts of u mee wilt doen.
• Er ook artsen op de achtergrond aan uw behandeling werken die u nooit ziet? Zo bekijkt de patholoog anatoom bijvoorbeeld het weefsel uit de borst en kan op die manier vaststellen of u borstkanker heeft, welk soort dit is en voor welke medicijnen/behandelingen deze vorm van kanker eventueel gevoelig is.