terug naar nwz.nl

Pembrolizumab toont overlevingsvoordeel bij blaaskanker

25.10.2016
Pembrolizumab toont overlevingsvoordeel bij blaaskanker

De Keynote-045,  fase 3 studie met Pembrolizumab vs chemotherapie als 2e lijnsbehandeling bij blaaskanker toont –als eerste immunotherapie in vergelijking met chemotherapie bij blaaskanker- het verwachte overlevingsvoordeel.  Lees het volledige persbericht dat vandaag verscheen:

‘Merck’s KEYNOTE-045 Studying KEYTRUDA® (pembrolizumab) in Advanced Bladder Cancer (Urothelial Cancer) Meets Primary Endpoint and Stops Early’

Drie DUOS ziekenhuizen (Radboudumc MC Alkmaar en ErasmusMC) participeerden in deze studie, die op de site staat vermeld als Anti-PD-1 Pembrolizumab.

Internist-oncoloog Mathijs Hendriks, Noordwest Ziekenhuisgroep: “Pembrolizumab is onderzocht bij patiënten met uitgezaaide blaaskanker, nadat eerdere behandeling met standaard 1e lijns chemotherapie (gemcitabine in combinatie met platinum) had gefaald. Pembrolizumab werd hierbij vergeleken met de gebruikelijke chemotherapie die in 2e lijn gegeven wordt indien de standaard 1e lijns chemotherapie niet meer werkt. De resultaten van de studie moeten nog worden gepubliceerd, maar zijn veelbelovend. Er lopen al studies om te onderzoeken of het voordeel biedt om Pembrolizumab eerder in het ziekteproces in te zetten. Op dit moment is Pembrolizumab overigens nog niet geregistreerd als standaardtherapie bij blaaskanker. We volgen de ontwikkelingen op de voet en blijven onze bijdrage leveren om de behandeling voor blaaskanker te verbeteren.”