terug naar nwz.nl

Psychosociale zorg

Als u van uw specialist te horen krijgt dat u kanker heeft, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken en dit heeft grote gevolgen voor uw dagelijks leven. Angst, onzekerheid, woede somberheid en verdriet zijn emoties die bij het ziektebeeld kunnen horen. Soms blijven de emoties en gevoelens te lang en te sterk aanwezig en belemmeren ze uw dagelijks functioneren. Dat kan een reden zijn om hulp te zoeken. U kunt geholpen worden bij het leren omgaan met de emoties, pijn, vermoeidheid en proberen meer grip te krijgen op uw leven.

In Noordwest Oncologisch centrum is aandacht voor aanvullende begeleiding. In dit filmpje vertelt klinisch psycholoog Metha Klaver hier meer over:

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Psychosociale zorg
Psychosociale zorg wordt geboden door geestelijk verzorgers, medisch maatschappelijk werkers en psychologen. Afhankelijk van uw hulpvraag / klachten kunt u bij een van hen terecht. Twijfelt u of u baat heeft bij psychosociale zorg? Bespreek het met uw casemanager. Hij of zij kan u doorsturen naar de juiste zorgverlener.

Geestelijke verzorging
Wie geconfronteerd wordt met ziekte en de (na-)behandelingen daarvan heeft vaak te maken met indringende vragen. Uw leven en dat van uw directe omgeving staat op z’n kop. U wordt gedwongen opnieuw in balans te komen. Zingeving en levensvragen als 'Heeft het allemaal nog wel zin?' en/of 'Wie ben ik?' komen misschien in u op. In zulke situaties kan een geestelijk verzorger helpen met het zoeken van een nieuw evenwicht. Zij reiken u en uw naasten daarbij graag een luisterend oor.

Medisch maatschappelijk werk
Bij een medisch maatschappelijk werker kunt u en/of uw naaste terecht met vragen, gedachten of zorgen die u heeft rondom uw ziekte. U kunt daarbij denken aan:

 • hoe kan ik omgaan met angst en onzekerheid? 
 • wat vertel ik mij kinderen?
 • wat betekent dit voor mijn relatie en/of sociale netwerk?
 • hoe moet het met mijn werk?
 • hoe ga ik om met mijn afhankelijkheid en/of beperkingen?
 • hoe pak het leven weer op na mijn behandeling? 
   

Bekijk ook de video 'Verder na kanker: psychosociale zorg'

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Medische psychologie
Soms is de belasting zo groot dat er problemen ontstaan waar psychologische zorg voor nodig is.  
Problemen waar u aan kunt denken zijn: 

 • angst voor de terugkeer van de ziekte of een voor u noodzakelijke (of geadviseerde) medische behandeling 
 • gevoelens van verdriet, somberheid of boosheid die niet overgaan
 • blijvende vermoeidheid en energieverlies 
 • traumatische herbelevingen aan de behandeling 
 • seksuele problemen voortkomend uit de ziekte of de behandeling 


Verwijzing
Als u gebruik wilt maken van psychosociale zorg, vraag dan een verwijzing aan uw behandelend arts of verpleegkundige specialist. 

Buiten Noordwest 
Psychosociale hulpverlening buiten het ziekenhuis kunt u onder andere zoeken op de website van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)