terug naar nwz.nl

Haarverlies en mogelijkheden

Een chemotherapie (cytostatica) kan haaruitval veroorzaken van het hoofdhaar, de wimpers, wenkbrauwen, neushaartjes, het okselhaar en het schaamhaar. Meestal is deze haaruitval slechts tijdelijk. Soms beginnen de haren al tijdens de behandeling weer te groeien. Het is belangrijk dat u tijdig weet of de behandeling die u krijgt tot haarverlies kan leiden. Deze bijwerking is soms moeilijk om mee om te gaan. 
Sommigen laten daarom eerst hun haar kort knippen voor hun haar uitvalt. U kunt er ook voor  kiezen om een sjaal, pet of muts te dragen na het haarverlies. Als u een pruik wilt bestellen, doe u dat het best vooraf. Dan kun je de kleur en het model afstemmen op uw eigen kleur. Informeer ook bij de zorgverzekering hoe het zit met de vergoeding.

Hoofdhuidkoeling
Hoofdhuidkoeling met een koelhelm is een methode om haaruitval door chemotherapie te voorkomen of te verminderen. Noordwest biedt bij bepaalde behandelingen hoofdhuidkoeling aan. Door de temperatuur van de hoofdhuid te verlagen, vermindert de doorbloeding van de haarfollikels tijdelijk. De haarwortels nemen daardoor minder cytostatica op, wat de haaruitval kan beperken. 

Meer tijd per chemobehandeling
De hoofdhuidkoeling vindt plaats voor, tijdens en na de chemokuur. Door de afkoelingstijd duurt een behandeling met hoofdhuidkoeling zo’n 2 uur langer dan de chemotherapie zonder koeling. Voor de koeling wordt een kap op het hoofd gezet, die door middel van slangen verbonden is met een koelapparaat. De meesten ervaren de eerste 10 minuten als koud en onaangenaam. Sommigen krijgen er hoofdpijn van.

Resultaten
De resultaten van hoofdhuidkoeling hangen af van het soort chemokuur. Soms kan ondanks de hoofdhuidkoeling toch haaruitval optreden. Deze techniek kan niet worden toegepast bij:

  • mensen met eventuele uitzaaiingen in de hoofdhuid, zoals bij leukemie of lymfeklierkanker 
  • mensen die overgevoelig zijn voor kou


Haarwerken en hoofdbedekking

Binnen de regio zijn diverse haarwerkers gespecialiseerd in het aanmeten van pruiken. Zij bieden mogelijkheden voor alternatieve hoofdhuidbedekking.

Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) | www.anko.nl
Op de website van ANKO kunt u een erkend haarwerker vinden bij u in de buurt, voor mannen en vrouwen.
Bekijk ook ons overzicht van specialisten in haarwerken en hoofdbedekking in de buurt.

Mutssja | www.mutssja.nl
Hoofdbedekking die je helemaal eigen kan maken door middel van diverse sjaaltjes. Beschikbaar in diverse kleuren en prints.

Toupim | www.toupim.nl
Een eigenhaar-band van het merk Toupim® is een zachte haarband met je eigen haar er in verwerkt. Behoud van je eigen uiterlijk, heel comfortabel, absoluut niet herkenbaar als pruik. 

Headcovers | www.headcovers.nl
De headcover is een zachte hoofdbedekking, gemaakt van katoen.

Alles bij Kanker webshop | www.allesbijkanker.nl 
Allesbijkanker.nl is een webshop voor vrouwen tijdens en na kanker. Zij bieden zorgvuldig geselecteerde, specialistische producten zoals cosmetica en huidverzorging, haarwerken en haarverzorging. Ons oncologisch centrum heeft een samenwerking met deze webshop. Bij iedere bestelling gaat er 4% (excl. btw) van het aankoopbedrag naar Stichting Igeya. Let op: gebruik hiervoor bovenstaande link naar de webshop.