terug naar nwz.nl

Huidkanker

Huidkanker is een huidziekte die veel voorkomt. Het is zelfs de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Door onder andere te veel blootstelling aan UV-straling kan kwaadaardige celwoekering in de huid ontstaan. Een op de zes Nederlanders krijgt met een vorm van huidkanker te maken. Elk jaar sterven ongeveer 600 mensen aan een vorm van huidkanker. Het melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker en is dan ook, in combinatie met uitzaaiingen, voor een groot deel verantwoordelijke voor de sterfgevallen. Het merendeel van de huidkankergevallen is echter goed te behandelen! Als na onderzoek blijkt dat u huidkanker heeft, kunt u in Noordwest Ziekenhuisgroep rekenen op een snelle goede behandeling volgens de landelijke richtlijnen.

Unieke samenwerking bij behandeling melanoom
Er is een unieke samenwerking tussen de dermatologen van de diverse dermatologische klinieken die deel uitmaken van het behandelteam in het ziekenhuis. Een dermatoloog die niet verbonden is aan een ziekenhuis, praat mee over de te volgen behandeling in geval van melanoom (huidkanker), terwijl hij zijn patiënt niet overdraagt aan het ziekenhuis. Treft een dermatoloog een melanoom aan en is onderzoek naar uitzaaiing nodig, dan is specialistische oncologische zorg nodig die alleen in een ziekenhuis voorhanden is.
‘Voor de patiënten in onze regio is het heel prettig dat zij tijdens de behandeling hun eigen dermatoloog als eerste aanspreekpunt houden’, aldus Hermien Schreurs, oncologisch chirurg.

Uw behandelteam
Elke week overleggen de specialisten in een multidisciplinair overleg waar alle nieuwe patiënten met huidkanker worden besproken. Tijdens het multidisciplinair overleg zijn de dermatologen van de diverse behandelcentra uit de regio aanwezig.

Het behandelteam bestaat uit de volgende specialisten:

  • dermatoloog
  • chirurg
  • plastisch chirurg
  • internist-oncoloog
  • radioloog
  • radiotherapeut-oncoloog 
  • patholoog
  • verpleegkundig specialist


Behandeling met radiotherapie
Als radiotherapie (bestraling) nodig is, krijgt u te maken met specialisten en medewerkers van de radiotherapie. Lees meer over het team radiotherapie.

Onderzoek bij mogelijke uitzaaiing
Ontdekt een dermatoloog bij u een melanoom, dan is onderzoek naar mogelijke uitzaaiingen nodig. De dermatoloog verwijst u dan door naar het Oncologisch centrum, waar de gespecialiseerde zorg bij kanker aanwezig is.

Uw vaste aanspreekpunt
U kunt tijdens uw behandeling bij uw dermatoloog terecht met al uw vragen.