Sarcomen (ook wel weke delen kanker genoemd) zijn kankersoorten die ontstaan vanuit het steun- en bindweefsel. Deze kankervormen kunnen bijvoorbeeld voorkomen in spieren, zenuwen, vet, bloedvaten, kraakbeen, bot en het weefsel tussen organen. Sommige soorten sarcomen groeien snel en agressief en sommige soorten groeien langzaam en zorgen dus niet of nauwelijks voor uitzaaiingen.
Uw behandelteam
Het behandelteam voor sarcomen is een multidisciplinair behandelteam van specialisten en zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de diagnose, behandeling en nazorg van sarcomen. Zij houden elke week een multidisciplinair overleg (MDO), waarin alle nieuwe patiënten worden besproken. Lees meer over de gang van zaken in het multidisciplinair overleg.
Het behandelteam bestaat uit:
- oncologisch chirurg
- radioloog
- radiotherapeut-oncoloog
- patholoog
- verpleegkundig specialist
- casemanager
Gezamenlijk stelt het team een behandelplan op. Zo nodig wordt tijdens het overleg een specialist van VUmc geraadpleegd via videoconferentie voor extra expertise. Bij het stellen van het behandelplan houden ze rekening met:
- uw leeftijd
- de soort en grootte van de tumor
- de locatie van de tumor
- de mogelijke aanwezigheid van uitzaaiingen
- uw algemene gezondheid
Als de tumor zeer complex is, kan het zijn dat u wordt doorverwezen naar een academisch centrum, zoals het VUmc, AMC of LUMC. Ook kunt u worden doorverwezen naar het Nederlands Kankerinstituut - Antonie van Leeuwenhoek (NKI-AvL).
Behandeling met radiotherapie
Als radiotherapie (bestraling) nodig is, krijgt u te maken met specialisten en medewerkers van de radiotherapie. Lees meer over het team radiotherapie.